Υγιεινές συνταγές
- 06/04/2021
- ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ανανεώστε τη διατροφή σας... Και τι πιο πολύτιμο, προσιτό και γευστικότερο από νοστιμότατες σαλάτες που επιτρέπουν στη δημιουργικότητά μας στο χώρο της κουζίνας να εκτιναχθεί στα ύψη...
Σαλάτα με μήλα και καρύδια
Υλικά
-1/3 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
-2 κουτ. γλυκ. μουστάρδα
-1 κουτ. γλυκ. μέλι
-1 κρεμμύδι αλεσμένο
-3 κουταλιές ξίδι
-1/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-χοντρό αλάτι και πιπέρι
-2 κόκκινα μήλα κομμένα σε κύβους
-3 σαλάτες αρουγκούλα
-1/4 φλιτζ. φρέσκα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
- 60 γραμ. μαλακό κατσικίσιο τυρί τριμμένο
Οδηγίες
-Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάλτε τα καρύδια και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν τραγανά για περίπου 5 λεπτά.
-Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τη μουστάρδα, το μέλι, το κρεμμύδι και το ξίδι μέχρι καλά μαζί. Προσθέστε και αλατοπίπερο.
-Στο μπολ, προσθέστε την αρουγκούλα με τα μήλα και ανακατέψτε καλά.
-Τέλος, ρίξτε από πάνω τα καρύδια και το τυρί.
Ελληνικό μπέργκερ λαχανικών
Υλικά
-1/2 φλιτζ. κουινόα (είδος του φυτού χηνοπόδι)
-1 καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
-6 πρασουλίδες σε λεπτές φέτες
-450 γραμ. φασόλια στραγγισμένα
-1/4 φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
-1 μεγάλο αυγό ελαφρώς χτυπημένο
-1 κουτ. σούπ. κύμινο σκόνη
-αλάτι και πιπέρι
-2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
-1/2 φλιτζ. άπαχο γιαούρτι
-1 κουτ. σούπ. φρέσκο χυμό λεμονιού
-4 πίτες για σουβλάκι
-1/2 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
Οδηγίες
-Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε τα 3/4 φλιτζ. νερό, μόλις βράσει προσθέσετε το κουνόα και αφήστε το για 12 με 14 λεπτά.
-Σε ένα μπλέντερ, βάλτε το καρότο, το μαγειρεμένο κουνόα, τις μισές πρασουλίδες, τα φασόλια, τη φρυγανιά, το αυγό, το κύμινο, 1 κουτ. γλυκ. αλάτι και 1/4 κουτ. γλυκ. πιπέρι και χτυπήστε τα όλα μαζί.
- Πλάστε τα παραπάνω μίγμα σε μπιφτέκια.
-Τηγανίστε τα χωρίς λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 8 με 10 λεπτά ανά πλευρά.
-Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες πρασουλίδες και αλάτι και πιπέρι.
-Σερβίρετε τα burgers μέσα σε πίτα και συνοδεύετε με αγγούρι και σάλτσα γιαουρτιού.
Ψητά μανιτάρια
Υλικά
-2 κιλά μανιτάρια τύπου shiitake
-4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
-4 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
-χοντρό αλάτι και πιπέρι
-4 φιλέτα βακαλάου Ειρηνικού
-1 κουτ. σούπ. φρέσκο χυμό λεμονιού
-1 κουτ. σουπ. μουστάρδα Dijon
-2 κουτ. σού. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Οδηγίες
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180.
-Σε μια λαδόκολλα βάζετε τα μανιτάρια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και αλάτι και πιπέρι και ψήνετε για περίπου 15 λεπτά.
-Στη συνέχεια σε ένα μικρό μπολ, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, και το μαϊντανό.
-Τέλος ψήστε το βακαλάο για 8 με 10 λεπτά.
Πηγή www.greenmagazine.gr