Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Κάντε το δικό σας ψωμί

Μια απλή συνταγή για να μοσχομυρίσει το σπίτι σας ψωμί και να το απολαύσετε σε όλη τη διαδικασία...

 

 


Για ένα μικρό ψωμί - μισού κιλού :


430 γρ αλεύρι (2 ή 3 είδη αλεύρι)
280 γρ. χλιαρό νερό με λίγο γάλα εβαπορέ

1/3 κουταλάκι λάδι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι ζάχαρη


Με νωπή μαγιά : Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέσα του το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο όπου ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το γάλα, τη νωπή μαγιά σε κομματάκια και τη ζάχαρη. Αφήνουμε γύρω στα 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα το καταλάβουμε επειδή η μαγιά θα φουσκώσει σαν κρέμα πάνω στο νερό. Μετά ρίχνουμε το ελάχιστο λάδι και αρχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι τραβώντας λίγο λίγο το αλεύρι από τα τοιχώματα. Όταν τα υγρά ρουφήξουν όλο το αλεύρι, βγάζουμε το κολλημένο αλεύρι από τα χέρια μας τρίβοντας με λίγο αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, διπλώνοντας τη ζύμη μας μερικές φορές. Σ" αυτή τη φάση η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει.

Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι 1 ή 2 φόρμες, πλάθουμε τη ζύμη στο μέγεθος που μας βολεύει και την τοποθετούμε μέσα στη φόρμα/ες. Σκεπάζουμε τη φόρμα με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος για μισή τουλάχιστον ώρα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο και όταν το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει ικανοποιητικά χαράσσουμε πολύ απαλά μ" ένα μαχαίρι την επιφάνεια και βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο.

Ψήνουμε για μισή ώρα στους 280ο. Αν έχουμε χωρίσει τη ζύμη σε 2 φόρμες ή έχουμε πλάσει μικρά ψωμάκια, ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά.

Για να γίνει πιο νόστιμο το ψωμί μας, είναι καλό να χρησιμοποιούμε 3 ειδών αλεύρι. Μια καλή αναλογία είναι 2 μέρη σκληρό αλεύρι, 3 μαλακό και λίγο αλεύρι ολικής άλεσης. Αν σας αρέσει το ψωμί πιο σκούρο, μπορείτε να αυξήσετε το αλεύρι ολικής άλεσης (μια φλιτζάνα μέσα στη δόση του αλευριού είναι αρκετή).
Αν αντί για αλεύρι ολικής άλεσης βάλετε λίγο καλαμποκάλευρο, το ψωμί σας θα γίνει πολύ νόστιμο και αφράτο.


Με ξηρή μαγιά: Η διαφορά στην παρασκευή του ψωμιού με ξηρή μαγιά είναι ότι ανακατεύουμε πρώτα το αλεύρι με το αλάτι. Αφού ανακατευτεί καλά το αλάτι,  προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά τη μαγιά και στη συνέχεια τα υγρά. Αυτή η σειρά των υλικών βολεύει και για ζύμωμα στο μίξερ.


Προσοχή: Η μαγιά δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το αλάτι, ενώ η ζάχαρη την βοηθά να ενεργοποιηθεί.

Το λάδι κάνει το ψωμί πιο τριφτό και μπορεί να μην κόβεται σε ωραίες φέτες, γι αυτό να βάζετε λίγο ή και καθόλου. Πάντως το λάδι βοηθά το ψωμί να διατηρείται περισσότερο.

Το γάλα βοηθά να γίνει ωραία η κόρα του ψωμιού.

Μάγδα Πούγκουρα

 

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ