Κάντε δικό σας τυρί
- 26/02/2022
- ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Μια απλή συνταγή για όσους αγαπούν το τυρί, τη μαγειρική και τις απλές συνταγές...
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 3 λίτρα αγελαδινό παστεριωμένο γάλα
πλήρες (3,5 - 4 % λιπαρά)
- 3 κουταλιές λευκό ξύδι α" ποιότητας
- χοντρό αλάτι
Βάζουμε το γάλα να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Ετοιμάζουμε σε ένα ποτήρι 3 κουταλιές ξύδι με λίγο νερό.
Όταν το γάλα αρχίσει να φουσκώνει κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ξύδι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις δούμε ότι το γάλα "έκοψε" - διαχωρίστηκε το τυρί από το νερό - σταματάμε το ανακάτεμα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε για μισή ώρα να κρυώσει και μετά σουρώνουμε* σε ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα λεπτό βαμβακερό πανί (πετσέτα, μαντήλι, τσαντίλα).
Προσθέτουμε χοντρό αλάτι 3 κουταλάκια περίπου και αμέσως πιέζουμε με τα χέρια να στραγγίσει καλά. Σφίγγουμε το μαντήλι και τοποθετούμε το τυλιγμένο τυρί μπρούμυτα πάνω σε ένα τρυπητό. Το πατάμε από πάνω με ένα πιάτο κι ένα βαρύ αντικείμενο για να στραγγίσει περισσότερο.
Το αφήνουμε για 10, 12 ώρες έτσι και μετά ξετυλίγουμε το τυρί, το αλατίζουμε από τη μια πλευρά και το αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα σκεπασμένο ελαφρά (δίχτυ, λεπτή πετσέτα). Σε λίγες ώρες το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αλατίζουμε πάλι.
Το τυρί μας είναι έτοιμο για κατανάλωση. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο στο σκεύος για τυρί ή τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Αν το αφήσουμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου θα δημιουργήσει περιφερειακά μια κιτρινωπή κρούστα σαν του κασεριού.
Στο εσωτερικό του είναι συμπαγές και ελαφρά μαστιχωτό, κάτι ανάμεσα σε μανούρι και ανθότυρο. Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο τυρί, σε πίτες και πίτσες, ή τριμμένο σε μακαρονάδες.
Αν αφήσουμε το τυρί να στεγνώσει πολύ μπορούμε να το τρίψουμε και να το χειριστούμε σαν μυζήθρα.
Θα στοιχίσει όσο 3 κιλά γάλα, ανάλογα με το γάλα που αγοράζετε και θα παραχθεί τυρί 400 με 500 γρ περίπου.
* Προσοχή. Όταν σουρώνουμε το τυρί, είναι καλό να κρατήσουμε το τυρόγαλο και να το πιούμε ως αριάνι. Είναι άριστο φάρμακο για παθήσεις του ήπατος και για την υγεία του πεπτικού συστήματος.