Είναι αλήθεια ο νέος σκουπιδότοπος του χωριού μας;
- 09/01/2024
- Τοπικά
Κατηφορίζοντας από την οδό Ίτσιου προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο συναντάμε μια καταθλιπτική εικόνα. Ένα σκουπιδότοπο. Πόσο στανάχωρο θέαμα και όχι και τόσο τιμητικό για τους επισκέπτες του χωριού μας. Η διαρκώς αυξανόμενη συσσώρευση απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο όγκος στερεών σκουπιδιών, πέρα από τα απόβλητα, αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας.
Είναι αλήθεια ο νέος σκουπιδότοπος του χωριού μας;
Πως μπορούμε να μειώσουμε σταδιακά την συσσώρευση αυτών των σκουπιδιών; Πως μπορούμε να κάνουμε σωστή διαχείριση αυτών που υπάρχουν;
Όλα αυτά ίσως φαντάζουν δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Όμως αν ο καθένας ξεχωριστά και όλο και περισσότεροι αρχίσουμε να εφαρμόζουμε μικρο-αλλαγές στις καθημερινές συνήθειές μας, θα κάνουμε την διαφορά.
Μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες έξυπνες τακτικές.
1. Χρησιμοποίησε τα πράγματα που ήδη έχεις
Πριν βιαστείς να αγοράσεις μία καινούργια συσκευή ή ένα gadget που σου φαίνεται απαραίτητο, κάνε μια έρευνα στο ίδιο σου το σπίτι. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν μπορείς να θυμάσαι όλα όσα βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα σε κουτιά, συρτάρια και πατάρια. Επομένως εάν δεν είσαι 100% σίγουρος ότι δεν έχεις ξύλινη κουτάλα, ξεκίνα το ψάξιμο: όλο και κάποιο σετ κουτάλες θα σου είχε πάρει κάποτε δώρο κάποις και την καταχώνιασες στο ντουλάπι. Είναι κρίμα να αγοράσεις κάτι καινούργιο και να ξεφορτωθείς το πλήρως λειτουργικό παλιό. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πρακτική, γιατί ακόμα κι αν δεν βρεις αυτό που έψαχνες, θα εντοπίσεις άλλα που δεν θυμόσουν ότι είχες αγοράσει.
2. Δανείσου αυτό που θα χρησιμοποιήσεις μία φορά
Ασχέτως εάν είσαι δεινός ή άπειρος μάγειρας, πόσο συχνά φτιάχνεις περίτεχνα κέικ με βουτυρόκρεμες; Εάν ετοιμάζεις μια τούρτα γενεθλίων ή άλλο γλυκό, μία με δύο φορές τον χρόνο, δεν αξίζει να επενδύσεις σε ένα πανάκριβο μίξερ με πολλά εξαρτήματα. Μπορείς απλά να το δανειστείς από κάποιο φίλο σου για λίγες ώρες ή μέρες, να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και να το επιστρέψεις! Το ίδιο μπορείς να εφαρμόσεις με πολλά αντικείμενα και συσκευές που χρησιμοποιείς ελάχιστα, όχι μόνο με χρηστικά είδη μαγειρικής. Έτσι διασφαλίζεις ότι δεν θα αποκτήσεις ακόμα ένα αντικείμενο που θα αποθηκευτεί, θα ξεχαστεί και κάποια στιγμή -σε κάποια μετακόμιση- θα πεταχτεί.
3. Μην φυλάς όλα τα μικροαντικείμενα μιας χρήσης μέχρι να παλιώσουν
Αυτό το μικρό σαπουνάκι, το αφρόλουτρο ή η οδοντόβουρτσα που φύλαξες από ξενοδοχείο σε κάποιο ταξίδι σου, μην το φυλάς μαζί με όλα τα υπόλοιπα για χρόνια. Όλα αυτά κάποια στιγμή παλιώνουν και δεν είναι πλέον χρήσιμα, οπότε θα πρέπει ούτως ή άλλως να τα πετάξεις. Κρίμα δεν είναι να μην τα χρησιμοποιήσεις ποτέ; Μέχρι να αγοράσεις το επόμενο καινούργιο σαπούνι, άνοιξε εκείνο το μικρό και βάλτο δίπλα στο νιπτήρα. Έφτασε η ώρα να κάνει τη δουλειά για την οποία προοριζόταν.
Κάθε μικρή συνήθεια που αλλάζουμε προς το καλύτερο, κάνει τη διαφορά, ακόμα κι όταν η καθημερινότητά μας δεν αλλάζει δραματικά.