Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Η φροντίδα του κόκκινου Αλεξανδρινού

Το Αλεξανδρινό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά των Χριστουγέννων που ονομάστηκε αστέρι της Βηθλεέμ. Εδώ θα δείτε πώς να το φροντίσετε ...

 

Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια
Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψότατη), είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ομορφιά του οφείλεται στα κόκκινα φύλλα του, που δεν είναι άνθη, αλλά ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία φύλλων που λέγονται βράκτεια φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινα και βρίσκονται στο κέντρο της ροζέτας των φύλλων.

Ιστορία εθίμου
Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Πώς να διαλέξετε το αλεξανδρινό
Προσέξτε να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα. Αν δείτε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι υπάρχουν πληγές απ’ όπου βγήκε χυμός.Στο κέντρο της ροζέτας των κόκκινων φύλλων πρέπει να υπάρχουν μικρά κίτρινα άνθη.Ø Μην αγοράζετε φυτά που τα φύλλα τους έχουν θαμπό χρώμα ή γέρνουν προς τα κάτω.  

Φωτισμός – θερμοκρασία
Μέσα στο σπίτι τοποθετούμε τη γλάστρα με το αλεξανδρινό σε φωτεινό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-16 °C. Προσέχουμε να είναι μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, για να διατηρηθούν για πολλές μέρες τα κόκκινα φύλλα του. Πότισμα - Λίπανση Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και της ανθοφορίας του. Γενικά πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα. Πρέπει να προσέξετε όμως τη συχνότητα του ποτίσματος μετά την ανθοφορία γιατί εκείνη την εποχή το φυτό δεν χρειάζεται συχνό, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η αύξηση της συχνότητας των ποτισμάτων πραγματοποιείται πάλι μετά τα μέσα περίπου του καλοκαιριού. Το χώμα της γλάστρας πρέπει να περιέχει ένα μείγμα τύρφης και περλίτη. Φροντίστε πάντα να αδειάζετε το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίζουν οι ρίζες του φυτού. Την άνοιξη αρχίζουμε να προσθέτουμε κάποιο πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, μπορούμε να βγάλουμε τη γλάστρα έξω σε θέση προστατευμένη από τον καυτό ήλιο και τον αέρα.

 

****
 

 Πηγή: www.antemisaris.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ