Ανάπτυξη δεξιοτήτων με τη βοήθεια του P.IN.O.K.I.O.
- 10/11/2021
- ΑΠΟΨΕΙΣ
H ανάπτυξη κοινωνικών, γλωσσικών και ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές πρώιμης σχολικής ηλικίας είναι ο κύριος στόχος του προγράμματος...
H ανάπτυξη κοινωνικών, γλωσσικών και ψηφιακών δεξιοτήτων, που θα ενισχύσουν την κοινωνική συμμετοχή και την κοινωνική ένταξη μαθητών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, προερχομένων από διάφορα πολιτισμικά συστήματα είναι ο κύριος στόχος του ευρωπαικού ερευνητικού προγράμματος P.IN.O.K.I.O. στο πλαίσιο Comenius - Long Life Learning στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το πρόγραμμα P.IN.O.K.I.O. (προφέρεται: Πινόκιο, όπως ο ήρωας του παραμυθιού)- Pupils for Inovation as a key to Intecultural and Social Inclusion ( Καινοτόμες μαθητικές δραστηριότητες: το κλειδί για τη διαπολιτισμικότητα και την κοινωνική συμμετοχή), αποσκοπεί ειδικότερα στην ανάπτυξη των πέντε από τις οκτώ θεμελιώδεις και αλληλοσυνδεόμενες δεξιότητες - κλειδιά που θέσπισε η Ευρωπαική Ένωση και αφορούν:
-την επικοινωνία στη μητρική γλώσσα ( 1. communication in the mother tongue)
- τις μεταγνωστικές δεξιότητες / ικανότητα δια βίου μάθησης (5.Learning to learn)
-την κοινωνική ευθύνη και την ευθύνη των πολιτών (6. social and civic competences)
-την πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα (7. sense of initiative and entrepreneurship)
- την πολιτισμική συνείδηση και έκφραση(8. cultural awareness and expression).
Βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό του και πλαίσιο αναφοράς για την επίτευξη των στόχων αποτελούν γνωστοί αφηγηματικοί χαρακτήρες της κλασικής λογοτεχνίας για παιδιά και λαϊκά παραμύθια. Κύρια πρακτική στην υλοποίηση του P.IN.O.K.I.O. αποτελεί η αφήγηση, σε ένα συγκεκριμένο μεθοδολογικό πλαίσιο, που ακολουθεί τις αρχές της παιδαγωγικής και υποστηρίζεται από τη θεωρία πρόσληψης, ενώ επιτρέπει ωστόσο μεγάλη ελευθερία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η αφήγηση είναι μια καθημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε αφηγούμαστε ένα πραγματικό γεγονός, είτε ένα φανταστικό, και μας βοηθά να οργανώσουμε τις εμπειρίες μας, να καταλάβουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Με αφορμή ένα σημείο της αφήγησης, εκπαιδευτικός και μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν, να ολοκληρώσουν ποικιλία μορφών και έκφρασης, να αποκτήσουν τέλος εμπειρίες και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Διότι η συνεργασία μιας ομάδας στη δημιουργία μιας ιστορίας (που προυποθέτει κατανόηση και επεξεργασία κωδίκων, αποδόμησή τους και στη συνέχεια οργάνωση και επανακωδικοποίησή τους), μέσα από δημιουργικές και συλλογικές δραστηριότητες, εκτός από μία ψυχαγωγική δραστηριότητα, ενεργοποιεί μηχανισμούς κριτικής αυτογνωσίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων έκφρασης και παράλληλα αναδεικνύει την αξία της επικοινωνίας και συνεργασίας, δήλωσε η Επικ. Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. ,κα Σοφία Γαβριηλίδου και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος για τη χώρα μας.
Το pinokio είναι διετές πρόγραμμα και εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Θα ολοκληρωθεί το 2011 και στηρίζεται κατά κύριο λόγο από την Ε.Ε. Συντονιστής του προγράμματος είναι το εθνικό ίδρυμα Carlo Collodi στην Πέσια της Ιταλίας και εταίροι είναι το Α.Π.Θ. και πολλά άλλα ευρωπαικά πανεπιστήμια. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο http://www.pinokioproject.eu/.
Για τη μεταφορά: Βαλεντίνα Πεγκλίδου