Εσείς θα βάλετε γκράφιτι στο σπίτι σας;
- 30/10/2021
- ΔΙΑΦΟΡΑ
Οι ιπτάμενες φιγούρες πάνω από τα σπίτια μιας άγνωστης πόλης είναι ένας ολόκληρος κόσμος που σε καλεί να χαθείς μέσα του. Αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος κάθε επιτυχημένης υπαίθριας τοιχογραφίας;
Μπορώ να κάθομαι και να χαζεύω με τις ώρες το mural του Taxis στην οδό Αγαθάρχου. Οι ιπτάμενες φιγούρες πάνω από τα σπίτια μιας άγνωστης πόλης είναι ένας ολόκληρος κόσμος που σε καλεί να χαθείς μέσα του. Αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος κάθε επιτυχημένης υπαίθριας τοιχογραφίας;
Τα γκράφιτι στην Αθήνα είναι μια πονεμένη υπόθεση. Στα Εξάρχεια πέφτεις πάνω σε πραγματικά έργα τέχνης. Αυτό είναι το μισό της ιστορίας. Στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο από το μισό. Το γκράφιτι και το tagging (οι «υπογραφές» ενός «καλλιτέχνη του δρόμου») εξαπλώνονται ραγδαία, βουλιμικά και αδιάκριτα. Πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση, μερικά από τα ελάχιστα σημεία αισθητικής ανάτασης δέχονται συστηματικά επίθεση. Σε αυτό το τοπίο, το γκράφιτι, ταυτισμένο με το ανεξέλεγκτο tagging, κινδυνεύει να απωλέσει την αδιαμφισβήτητη εικαστική και κοινωνική του δυναμική. Αλλά το γκράφιτι δεν είναι a priori παράνομο. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο παράνομο, όπως υποστηρίζουν οι graffiti artists της ομάδας Carpe Diem.
Τον Αύγουστο συνεργάστηκαν με τον Δήμο Αθηναίων για να δημιουργήσουν τρεις μεγάλες τοιχογραφίες σε ισάριθμα κτίρια στου Ψυρρή και τώρα βάζουν μπροστά ένα νέο πρόγραμμα με την «Πρόσοψη», θυγατρική εταιρεία του Δήμου, υπεύθυνη για την ανακαίνιση της όψης 5.000 κτιρίων μέχρι σήμερα στην Αθήνα. Το «Ζωγραφίζοντας προσόψεις» είναι μια παραλλαγή της «κανονικής» Πρόσοψης. Αντί οι ιδιοκτήτες να βάψουν το κτίριό τους με τον παραδοσιακό τρόπο, μπορούν να απευθυνθούν στους Carpe Diem για να το ντύσουν με μια τοιχογραφία. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος χορηγεί το ήμισυ του συνολικού κόστους και αναλαμβάνει όλη τη γραφειοκρατία.
Η ομάδα υλοποιεί από το 1998 παρόμοια προγράμματα προσπαθώντας να εξοικειώσει τους πολίτες με την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας σ\' ένα συνδυασμό γκράφιτι, street art και παραδοσιακών murales. Συμμετέχουν στο θεσμό «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργάζονται με το «κράτος». «Το βλέπουμε σαν ένα επιπλέον μονοπάτι», λέει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, ένας από τους έξι καλλιτέχνες του στενού πυρήνα των Carpe Diem.
Μέχρι σήμερα ήδη τα πρώτα κτίρια στα όρια του Δήμου Αθηναίων είναι έτοιμα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, ενώ η τελική μορφή τους προκύπτει ύστερα από εξαντλητικό διάλογο και ζύμωση. Για επιπλέον πληροφορίες ή και ένταξη στο πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Carpe Diem στο email:carpediemact@gmail.com, να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα τους (www.carpe-diemact.gr) και στην «Πρόσοψη» στο 210 52 03 120-125 και στο email: prosopsi@aeda.gr.
Πηγή: /news.kathimerini.gr/