Ελληνική διατροφή για καλή όραση
- 11/09/2021
- ΥΓΕΙΑ
Η διατροφή συνδέεται στενά με την υγεία των οφθαλμών ενώ η παραδοσιακή ελληνική διατροφή αναδεικνύεται σύμμαχος στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων...
Η διατροφή συνδέεται στενά με την υγεία των οφθαλμών ενώ η παραδοσιακή ελληνική διατροφή αναδεικνύεται σύμμαχος στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων.
Όπως επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, δεν είναι τυχαίο πως η υποβιταμίνωση Α είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και περισσότερα από 20.000 άτομα τυφλώνονται ετησίως λόγω κακής διατροφής.
Εξ\' άλλου, δεύτερη αιτία στην πρόκληση της τύφλωσης παγκοσμίως είναι το γλαύκωμα, με τους πάσχοντες ασθενείς να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος σε σύγκριση με άτομα χωρίς γλαύκωμα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, παρουσιάζεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ευθύνεται για το 15% - 17% της απώλειας όρασης στις αναπτυγμένες χώρες.
Με αφορμή διάλεξή του στο τρίτο Διαπανεπιστημιακό Οφθαλμολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Καφάτος επισημαίνει την ουσιαστική συμβολή, στην πρόληψη των σημαντικότερων οφθαλμικών παθήσεων και χρόνιων νοσημάτων, της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην οποία μοναδικό λιπαρό είναι το ελαιόλαδο, και η οποία περιλαμβάνει κατανάλωση τουλάχιστον 500g λαχανικών και 4-5 φρούτα ημερησίως, καθώς και 3-4 γεύματα θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα.
" Oι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε μέσω της τροφής προστατεύουν από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και προλαμβάνουν την εμφάνιση καταρράκτη. Τα ω- 3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στους δακρυγόνους αδένες», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.
ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για την ανθολόγηση: Βαλεντίνα Πεγκλίδου