Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Μαγευτικά ταξίδια στον κόσμο της επιστήμης

Επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη...



Επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ως "μετεξέλιξη" του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.


Το Κέντρο είναι ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Καθηγητή Α. Τσαυτάρη, φιλοδοξεί να αποτελέσει "κύτταρο" πολιτισμού και εκπαίδευσης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. 


Συγκεκριμένα, στόχος του Κέντρου είναι η προσέγγιση και κατανόηση της επιστήμης και τεχνολογίας από όλους. Προς αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτότυπες δράσεις, καθώς και αλληλεπιδρώντα εκθέματα και θεάματα που παρέχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και συμβάλλουν στην άμεση και αποτελεσματική μετάδοση της γνώσης.


Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, με συνολικό εμβαδόν 15.000 τ.μ., σε μια έκταση 48.000 τ.μ., έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα από Έλληνες και ξένους ειδικούς. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Το Κέντρο περιλαμβάνει τις παρακάτω αίθουσες θεαμάτων, όπου προβάλλονται ταινίες επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα:


Πλανητάριο

Το ψηφιακό Πλανητάριο του Κέντρου διαθέτει 150 επικλινείς θέσεις και ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, ενώ η γωνία κλίσης της κερκίδας των θεατών είναι 23 μοίρες. Το σύστημα ψηφιακών προβολών αποτελείται από 6 προβολικά μηχανήματα (CRT projectors) και συστοιχία Η/Υ (PC Cluster). Το λογισμικό του έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης του αστρικού ουρανού και του ηλιακού συστήματος σε πραγματικό χρόνο (real-time), με κίνηση στις τρεις διαστάσεις, μετατρέποντας την επιστημονική φαντασία σε επιστημονική πραγματικότητα για τους επισκέπτες.


Η προβαλλόμενη εικόνα υπερκαλύπτει το οπτικό πεδίο του θεατή και εκτείνεται 360 μοίρες περιμετρικά και 90 μοίρες καθ\' ύψος. Διαθέτει ηχητικό σύστημα Dolby Surround Sound, ειδικό σύστημα φωτισμού (LED Cove Lighting) και σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης, από τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα εργαλεία ρεαλιστικής αστρονομικής προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο.


Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον. Τα αστέρια και οι πλανήτες εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί όμως και να λειτουργήσει αντίστροφα, δηλαδή να γίνει και από το Διάστημα κοιτάζοντας προς τη Γη ή το ηλιακό σύστημα.


Κοσμοθέατρο ή Κινηματοθέατρο ευρείας οθόνης

Πρόκειται για τον πρώτο κινηματογράφο επίπεδης γιγαντοοθόνης (17μ x 23μ) που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ενδεικτικό είναι ότι το πλάτος της οθόνης είναι αρκετό για να χωρέσουν δύο λεωφορεία και το ύψος της προσεγγίζει εκείνο μιας εξαώροφης οικοδομής.


Στην εντυπωσιακή αίθουσα, 300 θέσεων, προβάλλονται ταινίες με καρέ 70 χιλιοστών. Η μηχανή προβολής, με λυχνία 7.000 watt, προβάλλει εικόνα που καλύπτει την οθόνη. Ο ψηφιακός ήχος DTS cinema surround κατακλύζει την αίθουσα με τη βοήθεια τριάντα ηχείων και έντεκα ενισχυτών. Η τεχνική υποστήριξη είναι τέτοια, που μπορούν να προβληθούν και ταινίες τριών διαστάσεων.


Οι ταινίες που προβάλλονται έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής και η οπτικοακουστική απόδοση εξασφαλίζουν ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας. Η εξαιρετική ακουστική και οι άλλες δυνατότητες της αίθουσας επιτρέπουν σε αυτή και άλλες εναλλακτικές χρήσεις.


Προσομοιωτής Εικονικής Πραγματικότητας

Τη δυνατότητα να βρεθούν σε ένα υποβρύχιο που βυθίζεται ή να περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης έχουν οι επισκέπτες του Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας που διαθέτει το Κέντρο. Στον Προσομοιωτή, η ιδιαιτερότητα οφείλεται στο γεγονός πως δίνεται στον θεατή η αίσθηση της κίνησης. Αυτό γίνεται καθώς ο θεατής είναι καθισμένος σε ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες, οι οποίες κινούμενες σε πλήρη συγχρονισμό με την προβαλλόμενη εικόνα, δημιουργούν την αίσθηση συμμετοχής στη δράση της ταινίας.


Ο Προσομοιωτής, 18 θέσεων, προβάλλει ταινίες επιστημονικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, σε τρισδιάστατη εικόνα και κίνηση. Πριν από την προβολή των ταινιών, οι επισκέπτες ενημερώνονται για το θέαμα που θα ακολουθήσει και αποκτούν βασικές γνώσεις για αυτά που θα παρακολουθήσουν, όπως για παράδειγμα για την άνωση και τις δυνάμεις που κάνουν τα υποβρύχια να βυθίζονται στο νερό, κ.λπ.

Μόνιμα εκθετήρια για την ιστορία της τεχνολογίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος του Μουσείου, με μόνιμα εκθετήρια Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τεχνολογίας Εικόνας, Τεχνολογίας Μεταφορών, και Τεχνοπάρκου. Η έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει τα τεχνολογικά επιτεύγματα που άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων, σε όλους τους τομείς, από την Προϊστορική περίοδο έως τους Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς χρόνους.


Η καταγραφή και αναπαραγωγή κινούμενης εικόνας έφερε επανάσταση στο χώρο της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας. Η έκθεση Τεχνολογίας Εικόνας αποτυπώνει τις ραγδαίες εξελίξεις του τομέα αυτού, με συλλογές φωτογραφικών μηχανών, τηλεοράσεων που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά και άλλο υλικό. Η έκθεση Τεχνολογίας Μεταφορών περιλαμβάνει οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η ιστορία των τροχών καταγράφεται μέσα από τις αντίκες που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή.


Τέλος, το Τεχνοπάρκο αποτελεί ένα χώρο με συμμετοχικά διαδραστικά εκθέματα για την ανακάλυψη των μυστικών της επιστήμης και της τεχνολογίας. Περιλαμβάνει 30 αυτοτελείς πειραματικές διατάξεις και συσκευές με θέματα Ηλεκτρισμού, Οπτικής, Αεροδυναμικής, Ακουστικής, Αστρονομίας, κ.ά., ειδικά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν απευθείας υπό τον έλεγχο του επισκέπτη.


Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο 200 θέσεων, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια, Πάρκο Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας, κ.λπ.

Αίθουσες προβολών και ταινίες

Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την περίοδο είναι οι ακόλουθες:


Στο Πλανητάριο:

Προβάλλονται οι ταινίες "Ταξίδι στο Απειρο" και "Όαση στο Διάστημα", διάρκειας 25 λεπτών που επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες ψηφιοποιώντας σε τρεις διαστάσεις φωτογραφίες της NASA που έχουν τραβηχτεί μέσα από τα διαστημόπλοια. Επιπλέον, προβάλλονται το μεσαιωνικό κλασσικό παραμύθι με τίτλο "Ο τυφλός που έβλεπε τα αστέρια" και το ψηφιακό πολυθέαμα: "Μακεδονία - Θράκη, Ανθρωποι και Ιστορία".


Στο Κοσμοθέατρο:

Προβάλλεται η ταινία "Δελφίνια", η οποία έχει κινηματογραφηθεί σε εξωτικές τοποθεσίες και παρουσιάζει, με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, τις συναντήσεις μεταξύ δελφινιών και ανθρώπων και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Παρακολουθώντας τα πανέξυπνα αυτά όντα στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου, το κοινό θα νομίζει ότι κολυμπά δίπλα τους, μολονότι ελάχιστοι θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να συναντήσουν άγρια δελφίνια από κοντά. Ακόμη προβάλλεται η ταινία "Αδρεναλίνη : Η επιστήμη του κινδύνου".


Στον Προσομοιωτή:

Προβάλλονται οι ταινίες: "Aquaride: Ένα ταξίδι σε φανταστικούς κόσμους στο βυθό της θάλασσας", "Virtual Time Machine: Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο με θέμα την ιστορία του πλανήτη μας", "Magic Carpet Ride: Πτήση με το μαγικό χαλί του λυχναριού".



Διεύθυνση στο Διαδίκτυο

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
http://www.tmth.edu.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ