Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

«H Aρχαιότητα και Εμείς»

Στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στους αρχαίους πολιτισμούς και τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις...



Στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στους αρχαίους πολιτισμούς και τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.


Η Αρχαιότητα χρονολογικά ξεκινάει περίπου το 2500 π.Χ. και φθάνει ως τις αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα. Ορίζεται δηλαδή από την ακμή του αιγυπτιακού πολιτισμού καταλήγοντας στην ύστερη ελληνορωμαϊκή περίοδο, την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την ανάδυση του Βυζαντίου.


Σκοπός της φετινής θεματικής ενότητας με τον τίτλο «Η Αρχαιότητα και Εμείς» είναι ακριβώς να αναδείξει την Αρχαιότητα από την οποία προήλθαμε και η οποία είναι ακόμα ζωντανή στην γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Στην έκθεση των βιβλίων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής φιλοξενούνται πάνω από 950 τίτλοι βιβλίων που έχουν εκδοθεί πρόσφατα αλλά και παλαιότεροι ιδιαίτερα σημαντικοί τίτλοι.


Υπάρχουν επίσης σπάνιες εκδόσεις πολιτιστικών ιδρυμάτων, τραπεζών, της Ακαδημίας Αθηνών, της Βουλής των Ελλήνων, περιοδικές και ειδικές εκδόσεις και όλα τα καινούργια όπως επίσης και κάποια παλαιότερα τεύχη του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ.


Πρόκειται για δοκίμια, μελέτες, λευκώματα αλλά και βιβλία πεζογραφίας και ποίησης εμπνευσμένα από την ευρύτατη θεματολογία της αρχαιότητας. Αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα και την ιστορία της, στην φιλοσοφία, στους αρχαίους τραγικούς και κωμικούς συγγραφείς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα μνημεία της αρχαιότητας, στις μεγάλες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου και την ιστορία τους.


Στις αίθουσες εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ οι έλληνες εκδότες παρουσιάζουν βιβλία τους σχετικά με την θεματική ενότητα με την συμμετοχή συγγραφέων, ιστορικών, πανεπιστημιακών, κλπ.


Παράλληλα το ενδιαφέρον των επισκεπτών του θεματικού περιπτέρου θα προσελκύσουν οι δύο εκθέσεις που διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ:


1. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:
« Η δημιουργική φωτογραφία στην Αρχαιολογία» Από τους ταξιδιώτες φωτογράφους του 19ου αιώνα στη δημιουργική φωτογραφία του 20ου.


Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικό υλικό από προσωπικότητες του φωτογραφικού χώρου όπως οι James Robertson, Frederic Boissonas. Δημήτριος Κωνσταντίνου, Walter Hege, Herbert List, Σωκράτης Μαυρομάτης, Κωνσταντίνος Αθανασίου, William James Stillman, Πέτρος Μωραϊτης, Anton Silberhuber, κ.α.


Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μνημείων, τον κόσμο της αρχαίας γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, στο απόγειο της ανθρώπινης πολιτισμικής δημιουργικότητας αφενός και τον καινούργιο κόσμο, τον κόσμο της φωτογραφίας και της τεχνολογίας στην υπηρεσία της Τέχνης αφετέρου.


Η έκθεση έτσι υπηρετεί πλήρως τον διττό τίτλο της θεματικής ενότητας «Η Αρχαιότητα και Εμείς».

Το Μουσείο Μπενάκη υποστηρίζοντας την έκθεση διοργανώνει μια συζήτηση με θέμα « Η Φωτογραφία στην Αρχαιολογία» με την συμμετοχή αρχαιολόγων, ιστορικών και φωτογράφων.


2. Έκθεση για την ιστορία της κατασκευής του χαρτιού με τίτλο:
"Xαρτί ένα τέχνημα πολιτισμού: δύο χιλιετίες ιστορίας σε ανατολή και Δύση»


Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και τους ιστορικούς του χαρτιού κ.κ. Μαρίνο Βλέσσα και Μαρία Μαλακού.


Ο σκοπός της έκθεσης είναι να αφηγηθεί συνοπτικά την ιστορία της προβιομηχανικής χαρτοποιητικής. Στηρίζεται στις πολυετείς έρευνες και συλλογές των Μαρίνου Βλέσσα και Μαρίας Μαλακού και περιλαμβάνει αντικείμενα και εργαλεία της χειροποίητης χαρτοποιητικής τέχνης, δείγματα πολλών ειδών χαρτιού, σπάνια βιβλία και φωτογραφικό υλικό.

Όλα προέρχονται από την Ανατολική Ασία, τον αραβικό κόσμο καθώς και την Ευρώπη. Περνώντας από πολιτισμό σε πολιτισμό τα εκθέματα αφηγούνται την δισχιλιετή ιστορία του χαρτιού.


Οι δύο ιστορικοί θα ξεναγούν τους επισκέπτες και θα εξηγούν τα μυστικά της κατασκευής του χαρτιού στο εργαστήρι που θα φιλοξενείται στους χώρους της θεματικής έκθεσης.




Στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης θα προβάλλονται δύο φορές την ημέρα τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ ΑΓΩΝ της 7ης Διεθνούς Συναντήσεως Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου. Τα, συνολικά επτά, ντοκιμαντέρ είχαν προβληθεί τον Μάρτιο του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. Το αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με το περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ.


Με αφορμή την παρουσία της Κίνας ως τιμώμενης χώρας, έχουν προσκληθεί στη Θεσσαλονίκη δύο σημαντικοί σινολόγοι, που έχουν επισταμένα διερευνήσει τις «εκλεκτικές συγγένειες» της ελληνικής και της κινεζικής φιλοσοφικής σκέψης:


-
ο Σωτήρης Χαλικιάς, μεταφραστής και συγγραφέας που θα δώσει διάλεξη με θέμα:


«O ιδανικός ηγεμόνας στον Πλάτωνα και στον Κομφούκιο».


(Παρασκευή 23/04, ώρα 17:00, αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Καββαδίας»). Οργάνωση: ΕΚΕΒΙ



-  Ο Γάλλος Φρανσουά Ζυλιέν (Francois Jullien), συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot και Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Σκέψης θα δώσει διάλεξη όπου θα διαπραγματευθεί τα θέματα που τον απασχολούν στις τωρινές μελέτες του:

«Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς: το ελληνικό γυμνό και η απουσία του γυμνού στην κινεζική τέχνη» καθώς και «Η επινόηση του ιδανικού και το πεπρωμένο της Ευρώπης ή πώς προσλαμβάνουν τον Πλάτωνα στην Κίνα» (είναι άλλωστε γνωστός για τη ρήση του «έμαθα την κινεζική γλώσσα για να καταλάβω καλύτερα τον Πλάτωνα»).

(Σαββάτο 24/04, ώρα 11:00, αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Καββαδίας»)
Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Γαλλική Πρεσβεία - ΕΚΕΒΙ



Πηγή: www.thessalonikibookfair.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ