Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Φωτογραφικό Λεύκωμα: «Μυθική Ελλάδα»

Η Ελλάδα του Συκά είναι η Ελλάδα του διαχρονικού μύθου, μια αφήγηση γοητευτική και άλλοτε τραγική του τρόπου που ο Έλληνας κατανόησε, αφομοίωσε και άγιασε το φυσικό περιβάλλον που η μοίρα του έλαχε να το κατοικήσει και μέσα σ\' αυτό έχτισε τα σπίτια του, ύψωσε ναούς ικεσίας στο άγνωστο...


 

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Μυθική Ελλάδα» του Βασίλη Συκά, στις εκδόσεις Χείμαρρος, περιγράφεται στην εισαγωγή με ένα μοναδικό τρόπο από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Ο Βασίλης Συκάς είναι φωτογράφος ουσίας. Όταν φωτογραφίζει, ο φακός του εστιάζει στο ουσιαστικό, βάζοντας σε παρένθεση τη συμβεβηκότητα της ουσίας, όπως την όρισε ο Αριστοτέλης. Δηλαδή, ασκεί "εποχή", κατά τη μέθοδο του Χούσσερλ, και αφήνει απ\' έξω ως αδιάφορο το χρόνο, το χώρο, την αιτία, τη σχέση, την ποσότητα. Αυτή η καλλιτεχνική προσέγγιση είναι κατεξοχήν ο τρόπος που οφείλουμε να πλησιάζουμε και να σεβόμαστε το Μύθο. Γιατί ο Μύθος δεν έχει χρόνο και δεν λογοδοτεί σε καμιά κατηγορία της Λογικής. Σκέφτηκε ποτέ κανείς σοβαρά πόση ήταν η ηλικία της Ελένης στην Σπάρτη; Του Πάριδος; Της Ιφιγένειας; Της Ηλέκτρας; Τα μυθικά πρόσωπα, τα μυθικά μνημεία, αλλά και τα τοπία του Μύθου είναι εκτός χρόνου.


Η Ελλάδα του Συκά είναι η Ελλάδα του διαχρονικού μύθου, μια αφήγηση γοητευτική και άλλοτε τραγική του τρόπου που ο Έλληνας κατανόησε, αφομοίωσε και άγιασε το φυσικό περιβάλλον που η μοίρα του έλαχε να το κατοικήσει και μέσα σ\' αυτό έχτισε τα σπίτια του, ύψωσε ναούς ικεσίας στο άγνωστο, γύμνασε το σώμα του και μιμήθηκε το βίο του, περνώντας τον μέσα από φοβερά και ελεεινά παθήματα, αναζητώντας την κάθαρση της ψυχής του».


Δείτε ανάμεσα σε άλλα...

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου
Ο δίσκος του φεγγαριού ανατέλλει πίσω από τις εγκαταστάσεις του κεντρικού σαλέ. Το χιονοδρομικό βρίσκεται στη βορινή πλευρά της κορυφής «Αγριολεύκες», σε υψόμετρο 1.200-1.471 μέτρων. Ιδρύθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου.


Ποταμός Αχέροντας

Καλπασμός αλόγων στο μυστηριώδη παγωμένο ποταμό του Άδη. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ερμής μετέφερε τις ψυχές των νεκρών στον Αχέροντα, όπου αναλάμβανε ο Χάρων, ο θλιβερός βαρκάρης, έναντι ενός οβολού να τις μεταφέρει στον Άδη, το βασίλειο του κάτω κόσμου.


Ο πιο κολοσσιαίος ναός της αρχαίας Ελλάδας

Η κατασκευή του ναού του Ολυμπίου Διός αποτέλεσε οδύσσεια: ξεκίνησε το 515 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Αντιστάτη και ολοκληρώθηκε την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού το 132 μ.Χ.! Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ολύμπιο Δία και είχε συνολικά 104 κίονες (Στύλους) κορινθιακού ρυθμού, από τους οποίους σήμερα ορθώνονται μόλις 15. Οι διαστάσεις του ναού ήταν 110,5 μέτρα μήκος και 43,70 μέτρα πλάτος.


Πηγή: http://www.geo-magazine.gr/


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ