Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Ανδόρα : Εδώ Λιλιπούπολη!

Δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι το πλούσιο αυτό κρατίδιο, που στέκει κρυμμένο ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία αιώνες τώρα, προσφέρει τουρισμό για όλα τα βαλάντια...


Δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι το πλούσιο αυτό κρατίδιο, που στέκει κρυμμένο ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία αιώνες τώρα, προσφέρει τουρισμό για όλα τα βαλάντια...

Έχει ήδη νυχτώσει. Περνώντας τα σύνορά της, στα ανατολικά της Ανδόρας, ερχόμενοι από τα νότια της γειτονικής Γαλλίας, ένα τσούρμο πιτσιρίκια σχεδόν επιτίθεται στους ταξιδιώτες μοιράζοντας φυλλάδια φθηνών ξενοδοχείων και εστιατορίων, πριν ακόμη φανούν τα πρώτα φώτα της πόλης. Δέκα ευρώ το άτομο και μια σαμπάνια δώρο! Αρώματα, καπνός, αλκοόλ, όλα αφορολόγητα στη λιλιπούτεια χώρα της Ανδόρας. Η επαρχία Πας δε λα Κάσα είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, εφόσον βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ισπανία. Ορδές αυτοκινήτων εισβάλλουν σε αυτήν καθημερινά για να βγουν φορτωμένα με κασόνια γεμάτα οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα. Μπορεί τα προνόμια και τα χαρίσματα του κουκλίστικου πριγκιπάτου να μη σταματούν εδώ, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχει κάποιος μπαίνοντας στην Ανδόρα.

Το ευωδιαστό άρωμα του νάρκισσου πλανιέται στη Φύση των Πυρηναίων - λουλούδι χαρακτηριστικό της περιοχής που εμπλουτίζει την Ανδόρα με ακόμη ένα δώρο της Φύσης. Καθ\' οδόν προς την πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέλια (Andorra La Vella) και σε 40 λεπτά απόσταση από την Πας δε λα Κάσα, το εύφορο μεσογειακό χρώμα του τοπίου χύνεται πάνω από τα Πυρηναία Ορη, με τις φιδίσιες στροφές των στενών δρόμων να σε απορροφούν και τα ποτάμια με τους μικρούς καταρράκτες να σκορπούν στην ατμόσφαιρα μια αύρα ιονισμού και μελωδίας. Ανά 5 - 10 χλμ. γραφικά χωριουδάκια προβάλλουν σαν σκηνικά. Τα παραδοσιακά σαλέ, ένα αρχιτεκτονικό πάντρεμα πέτρας και ξύλου, σε μια παλέτα αποχρώσεων του πράσινου της Φύσης και των πορφυρών λουλουδιών, μοιάζουν με πίνακα του Σεζάν. Κανίλιο (Canillo), Ενκάν (Encamp), Λα Μασάνα (La Massana), Ορντίνο (Ordino), Σαντ Χούλια ντε Λόρια (Sant Julia de Loria) και τέλος η πρωτεύουσά της Ανδόρα λα Βέλια και το μεγάλο εμπορικό κέντρο Εσκάλντ-Ενζορντανί (Escaldes-Engordany).

Οι επτά κύριες ενορίες της χώρας και οι εννέα οικισμοί διαμορφώνουν ένα κρατίδιο πολύ μικρό, όπου όμως υπάρχει ό,τι ποθεί η ψυχή του καθενός. Περικυκλωμένη από τη Γαλλία και την Ισπανία, η επίσημη γλώσσα της μπορεί να είναι τα Καταλανικά, ωστόσο οι κάτοικοί της αρέσκονται να μιλούν περισσότερο Γαλλικά, έπειτα Ισπανικά και σπανιότερα Καταλανικά. Η Ανδόρα, με έκταση μόνο 468 τ. χλμ. και με 76.875 κατοίκους, αποτελείται από μικρές αυτοδιοικούμενες ενορίες. Η λογική αυτής της δομής βρίσκεται στο μακρινό παρελθόν του τόπου, του οποίου η ιστορία μάλιστα εμπεριέχει αρκετή δράση.

Ακόμη και ο αρχαίος Ελληνας ιστορικός Πολύβιος (1ος αι. π.Χ.) δίνει την πρώτη μαρτυρία για τους ανθρώπους που έζησαν στην περιοχή, αναφέροντας τη φυλή Andosini - πρόγονοι των σύγχρονων κατοίκων της Ανδόρας. Η χώρα ιδρύθηκε από τον βασιλιά Καρλομάγνο το 805 μ.Χ., σε αναγνώριση της βοήθειας που του πρόσφεραν οι κάτοικοι της περιοχής ενάντια στους Σαρακηνούς.

Ο εγγονός του, Κάρλος ο Φαλακρός, τοποθέτησε τον Ισπανό δούκα του Ουρχέλ (Urgell) κυβερνήτη της Ανδόρας, και ένας απόγονος του τελευταίου παραχώρησε αργότερα το κρατίδιο στην Επισκοπή του Ουρχέλ. Τον 11ο αιώνα, φοβούμενος ο επίσκοπος πολεμική επίθεση από γειτονικά δουκάτα εντάχθηκε υπό την προστασία του κόμη του Καμποέ, Ισπανού ηγέτη. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γάλλος κόμης του Φουά συγγενεύει με την ισπανική οικογένεια Καμποέ και γίνεται κυρίαρχος της χώρας επιδιώκοντας την κατάργηση της εξουσίας του Ισπανού επισκόπου. Το 1278 η διαμάχη επιλύθηκε μεταξύ τους και έτσι η Ανδόρα μοιράστηκε και στους δύο, στον Γάλλο κόμη και στον Ισπανό επίσκοπο. Το 1607 ο Γάλλος βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ καθιέρωσε τον αρχηγό του γαλλικού κράτους και τον επίσκοπο του Ουρχέλ ως συγκυβερνήτες πρίγκιπες της Ανδόρας.

Στο πριγκιπάτο των Πυρηναίων, ακόμη και σήμερα, λειτουργεί ένα ιδιότυπο κυβερνητικό καθεστώς. Πρόκειται για κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η επικυριαρχία ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και την ασκεί από κοινού με τον Ισπανό επίσκοπο του Ουρχέλ. Το 1990, υπό την πίεση της Ε.Ε για την έναρξη συνομιλιών για την ένταξή της, απέκτησε το πρώτο Σύνταγμα.

Απολαμβάνοντας τα προνόμια ενός πριγκιπάτου, οι κάτοικοι της Ανδόρας έχουν να επιδείξουν στους ξένους ουκ ολίγα χαρίσματα του τόπου τους. Χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο καταφεύγουν σε αυτόν τον παράδεισο αφορολόγητων αγορών, αλλά και για να απολαύσουν την ομορφιά της Φύσης με τις ποικίλες οργανωμένες ορεινές δραστηριότητες που παρέχονται: ορειβασία, ποδηλασία, σκι στα χιονοδρομικά κέντρα, και για εκείνους που δεν αρέσκονται σε μεγάλες περιπέτειες, πεζοπορία στα ομαλά μονοπάτια των βουνών της. Το κλίμα είναι ξηρό και δροσερό με αρκετή δόση μεσογειακού αέρα. Δεν ξεπερνά το καλοκαίρι τους 24° C, ενώ τον χειμώνα η χαμηλότερη αγγίζει τους 2° C βαθμούς. Εκτός από τον τουρισμό οι ντόπιοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια καπνών.

Τα ηνία όμως της βασικότερης ατραξιόν της χώρας κατέχουν τα ιαματικά λουτρά. Είναι τα θερμότερα λουτρά στην Ευρώπη, με 68° C. Η πολυπόθητη πηγή της αναζωογόνησης κρύβεται στο υπερσύγχρονο γυάλινο κτίριο με τη φουτουριστική όψη καθεδρικού ναού, το περίφημο Caldea. Μόλις 1 χλμ. από το εμπορικό κέντρο Escaldes-Engordany, το πολυτελές spa δέχεται καθημερινά στα λουτρά του δεκάδες ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτό με σκοπό τη χαλάρωση και την ευεξία. Ενας παράδεισος σχεδιασμένος από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Μισέλ Ρουόλ (Jean Michel Ruols)

Αγκαλιασμένες από μια σειρά βουνών που αγγίζουν τα 2.400 υψόμετρο και τον ποταμό Βαλίρα ντ\' Οριέν (Valira D\' Orient) να διασχίζει τις γραφικές πόλεις, η πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέλια και η γειτονική της Εσκάλντ-Ενζορντανί, το μεγάλο εμπορικό κέντρο της χώρας, αποτελούν την καρδιά των μουσικών δρώμενων της Ανδόρας, με πολλά φεστιβάλ να διοργανώνονται εκεί, σύγχρονα και κλασικά. Περιδιαβάζοντας την περιοχή ζαλίζεσαι από την οχλοβοή καθώς ο κόσμος μπαινοβγαίνει στα εμπορικά καταστήματα μέσα στα στενά σοκάκια ψωνίζοντας ακατάπαυστα. Υπάρχουν γύρω στα 2.000 μαγαζιά, τα οποία μένουν λίγες ώρες ανοιχτά: (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 7 μ.μ.).

Μεταξύ των μπουτίκ με τις επώνυμες φίρμες, τα μαγαζιά με είδη ντελικατέσεν έχουν μεγάλη πέραση, πουλώντας παραδοσιακά αλλαντικά, τυριά και μαρμελάδες με άγρια φρούτα του δάσους. Εκείνα όμως που υπερτερούν είναι τα μαγαζιά με τα αρώματα.

Σε ολόκληρη την Ανδόρα η τάξη και η καθαριότητα, η οργάνωση και ο προγραμματισμός κυριαρχούν. Ομως αυτή η τάξη δεν επιτρέπει ένα πιο αυθεντικό και παρθένο περιβάλλον. Οχι, η Ανδόρα βρίσκεται υπό τη σκέπη της τουριστικής λογικής. Τα πάντα εξυπηρετούν και προσφέρουν άνεση, υπό το έντονο χρώμα ωστόσο της τοπικής παραδοσιακής ατμόσφαιρας, που άλλωστε «πουλάει» σε κάθε τόπο...


 Πηγή: http://trans.kathimerini.gr


 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ