Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Από τις Συγκρούσεις στη Συνεργατική ειρήνη

Oι συγκρούσεις που με αυξανόμενη τάση εκδηλώνονται στις σύγχρονες κοινωνίες δείχνουν ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια που εμποδίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σύγχυση ανάμεσα στο είμαι και το έχω.

 

Από τις Συγκρούσεις στη Συνεργατική ειρήνη

Προς ένα βιωματικό εκπαιδευτικό σχήμα σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες

 

 Co Peace[1]

 

Επιστημονική Πρόταση μέσης διάρκειας για το 7ΠΠ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασίας με το Paris VI, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και υπό τον συντονισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρότασης επιδιώκουμε τη δημιουργία ανοιχτού δικτύου με στόχο τη παραγωγή προβληματισμού και δράσεων στο συγκεκριμένο θέμα.


Γενικά


                   
     Oι συγκρούσεις που με αυξανόμενη τάση εκδηλώνονται στις σύγχρονες κοινωνίες δείχνουν ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια που εμποδίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σύγχυση ανάμεσα στο είμαι και το έχω. Το ανταγωνιστικό μοντέλο εκπαίδευσης και οι τρόποι αξιολόγησης που υιοθετήσαμε ως σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία διευκολύνει την περιθωριοποίηση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και φαίνεται να εξουθενώνει τα προσωπικά χαρίσματα των ανθρώπων σε σημείο να τυποποιούμε τον άνθρωπο προσπαθώντας να τον προσαρμόσουμε στο εκάστοτε σύστημα αντί να προσαρμόσουμε το σύστημα στη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Τούτο δημιουργεί έλλειψη κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, ορθής σχέσης με τον εαυτό και μία μόνιμη εξωστρέφεια.

Το μοντέλο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης απειλείται από συρρίκνωση και μετατρέπεται σε ιδεολόγημα διότι εναντιώνεται στις ίδιες του τις αρχές που είναι η συνεχόμενη αντίληψη του εαυτού ως προσώπου και η μετοχή του στο είναι της συλλογικότητας ως μέρος του εαυτού. Οι διαπιστώσεις αυτές μας οδηγούν σε έναν προβληματισμό για μία παιδεία αναστοχασμού και κριτικής σκέψης. Από κοινού οι επιστήμες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε στερεότυπα, διαμορφώνει μία εικονική πραγματικότητα που τον φέρνει σε εσωτερική σύγκρουση.  Έρευνες για τον τρόπο που ο άνθρωπος δημιουργεί τη σχέση του με τον κόσμο, δείχνουν ότι οι στάσεις και τρόπος σκέψης του ανθρώπου επιβαρύνεται από τα πολιτισμικά συστήματα και τα νοητικά σχήματα μέσα στα οποία γεννιέται και μέσα από τα οποία αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Οι ταξινομήσεις και η πολυπλοκότητα της λογικής είναι μηχανισμοί που αυξάνουν την επιθετικότητα.


Ο προβληματισμός μας αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και ενδιαφέρεται να συνεισφέρει στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών πολιτικών με σκοπό την υγιή ανάπτυξη του νου. Αφορά επίσης στην  επίλυση των συγκρούσεων σε ατομικό και όχι μόνον σε κοινωνικό επίπεδο. Προτείνουμε την παιδεία του βάθους και του αναστοχασμού συμπληρωματικά στη παιδεία των γνώσεων και των δεξιοτήτων. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων με καταξιωμένη κοινωνική δράση, φορέων, εκπαιδευτικών και γενικότερα ανθρώπων, με συντονιστικούς φορείς και όρια δράσης καταρχήν στην Ευρωμεσογειακή ζώνη και με προτεινόμενη έδρα διάχυσης το ΑΠΘ.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς και τα μέλη του δικτύου θα παράγουν έναν προβληματισμό για την ευαισθητοποίηση και βιωματική επιμόρφωση μαθητών, διδασκόντων, σχολικών συμβούλων, συγγραφέων προγραμμάτων και εγχειριδίων, φοιτητών και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ώστε να δημιουργηθεί επιμορφωτική συναντίληψη στα θέματα ειρήνης. Τα βιωματικά εργαστήρια θα αφορούν όλους τους κύκλους εκπαίδευσης και όλα τα πεδία μαθημάτων. Όσον αφορά στους διδάσκοντες, στόχος μας είναι η βιωματική τους επιμόρφωση επιδιώκοντας την εμπλοκή τους ως ερευνητές και τη συμμετοχή τους ως φορείς διαφορετικών κουλτούρων σε δίκτυα αλληλοεπιμόρφωσης και αλληλοκατανόησης. Η πρωτοτυπία τέτοιου είδους προτάσεων έγκειται στη συνεργασία διαφορετικών φορέων από διαφορετικά συστήματα σκέψης και κουλτούρας που καλούνται συνεργατικά να επαναπροσδιορίσουν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και να τη μεταφέρουν από απλή αποδοχή της διαφορετικότητας σε  ανθρωπιστικότερη αντίληψη του εαυτού και του πλησίον. 




 



[1] Ο/Η ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος ΣΕΒΑ στη διεύθυνση : http://seva.web.auth.gr/cms/


.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ