Τοπική εφημερίδα Άνω Πορροΐων

Τα μυστικά του ιερού ανθού του λωτού

Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν το ωραίο άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητες του ανθού του λωτού. Υπάρχουν πολλές εικόνες όπου γυναίκες κρατούν τον ανθό και μυρίζουν το θεϊκό άρωμα. Αλλά ό λωτός έχει μεγάλη σημασία στον Ινδουισμό και στον Βουδισμό.

Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν το ωραίο άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητες του ανθού του λωτού. Υπάρχουν πολλές εικόνες όπου γυναίκες κρατούν τον ανθό και μυρίζουν το θεϊκό άρωμα. Αλλά ό λωτός έχει μεγάλη σημασία στον Ινδουισμό και στον Βουδισμό.

Ο λωτός έρχεται από την Ινδία και την Ινδονησία αλλά φυτρώνει επίσης στην Ιαπωνία, στα νοτιοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Σουρινάμ, την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία. Και αν ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να μην παγώσουν οι ρίζες του, μπορεί να ευδοκιμήσει και σε μεσογειακά κλίματα όπως το δικό μας. Το φυτό του λωτού μπορεί να φτάσει τα 5,5 μέτρα, αυτό εξαρτάται από το ύψος του νερού πάνω από τη λάσπη όπου μεγαλώνει. Τα άνθη, τα οποία προεξέχουν λίγο πάνω από τα φύλλα, ανοίγουν νωρίς το πρωί και κλείνουν πάλι το βράδυ. Λόγω αυτής της ιδιότητας ο λωτός είναι για τους ινδουιστές και σύμβολο της θεϊκής αναγέννησης.

Η επίδραση του λωτού....

Ο λωτός έχει μια αξιοσημείωτη ιδιότητα: παρόλο που το φυτό μεγαλώνει στην λάσπη, δεν κρατά ποτέ λάσπη στα άνθη και τα φύλλα του. Αυτή η ιδιότητα ονομάζεται η επίδραση του λωτού. Και ακριβώς επειδή το πανέμορφο αυτό φυτό αν και μεγαλώνει μέσα από την λάσπη παραμένει καθαρό, ο ανθός του είναι για τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό σύμβολο για την καθαρότητα, την αγνότητα και την ομορφιά.

...και η δράση του!

Ο λωτός είναι ξεχωριστός καθώς σχεδόν όλα τα μέρη του, άνθη, σπόροι, ριζώματα και φύλλα είναι βρώσιμα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Στην Ασία χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, είτε ως βασικά συστατικά τροφών (π.χ. τα μεγάλα φύλλα για σούσι, τα ριζώματα ως λαχανικό σε σούπες) είτε ως συμπληρώματα για παραδοσιακά θεραπευτικά σκευάσματα. Π.χ. μια σούπα με τις ρίζες του λωτού αντιμετωπίζει την διάρροια, ενώ ένα σιρόπι από αποξηραμένα πέταλα του είναι αντιβηχικό. Γενικά το φυτό έχει μια ελαφριά στυπτική και αντιβακτηριδιακή δράση ενώ ο μπλε λωτός έχει επίσης αναισθητική δράση και δίνει ένα αίσθημα ευφορίας.

Η ομορφιά και η ιδιότητα του λωτού να ανθίζει μέσα στα έλη και τις λάσπες τον έχουν κάνει και σύμβολο γονιμότητας. Έτσι, στην Ασία τα μέρη του χρησιμοποιούνται και για σκευάσματα με υποτιθέμενη ερωτική και αναζωογονητική δράση!


Πηγή: www.epithimies.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ