Μπορεί ο άνθρωπος να μεταβάλλει το κλίμα από μόνος του;
- 28/02/2021
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του οτη Γη επεμβαίνει στο φυσικό του περιβάλλον με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς ως συνέπεια της ανάπτυξης των κοινωνιών, της αύξησης του πληθυσμού και της κατασκευαστικής του ικανότητας.
Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του οτη Γη επεμβαίνει στο φυσικό του περιβάλλον με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς ως συνέπεια της ανάπτυξης των κοινωνιών, της αύξησης του πληθυσμού και της κατασκευαστικής του ικανότητας. Η επίδραση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο είχε αναγνωριστεί από τους Έλληνες φιλοσόφους και η έμπνευση του Ιπποκράτη να συνδέσει τις κλιματολογικές συνθήκες, τη γεωγραφική θέση και τις ιδιότητες των τοπικών υδάτων με τις ασθένειες και τη διάπλαση της ανθρώπινης ψυχής έχει λάβει τη σύγχρονη μορφή της στους τομείς της βιοκλιματολογίας και της μετεωροβιολογίας.
Ενώ η σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας είχε και έχει την έννοια της επιβίωσης, οι παρεμβάσεις του ανθρώπου (γεωργία, βασικές υποδομές, οικισμοί κ.λ.π.) μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα δεν επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον παρά μόνο σε τοπικές κλίμακες και οι ρυθμοί μεταβολών από τις διαδικασίες της φύσης εξακολουθούσαν να είναι οι ρυθμιστές των αλλαγών στον πλανήτη μας.
Τους τελευταίους όμως δύο αιώνες με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και τη συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανική και κατασκευαστική ανθρώπινη δραστηριότητα, οι επιδράσεις αυξήθηκαν σε ανησυχητικά επίπεδα. Η αύξηση του πληθυσμού από 1 δισεκατομμύριο περίπου το 1800 σε 2,5 δισεκατομμύρια το 1950 και σε 6 δισεκατομμύρια περίπου σήμερα συνοδεύτηκε με μια αντίστοιχη βιομηχανική ανάπτυξη και μια τρομακτική ανάπτυξη των μεταφορών. Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει ότι το τέλος του 21ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία της γης θα είναι 1,5 έως 4,5C υψηλότερη. Το γεγονός αυτό από μόνο του, εάν επαληθευτεί, θα μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας και τη βιοποικιλότητα πολλών ευπαθών οικοσυστημάτων. Έχουμε όλοι αντικρίσει την καταστροφική ικανότητα του ανθρώπου, έχει όμως ο άνθρωπος τη δύναμη να μεταβάλλει το κλίμα της γης;
Ενα από τα αυστηρότερα συστατικά της επιστημονικής αναζήτησης είναι το πείραμα, το οποίο όμως στην επιστήμη της κλιματολογίας αποτελεί καθημερινότητα υπό συνεχή διερεύνηση. Είναι πιθανό να χρειαστούν πολλά χρόνια έρευνας για να φθάσουμε στο σημείο να προβλέπουμε με ακρίβεια το κλίμα μιας δεκαετίας στον επόμενο αιώνα. Στην εποχή μας όμως μπορούμε να διακρίνουμε το επικίνδυνο πείραμα που γίνεται από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύοη και να υπολογίσουμε παραμέτρους που θα εκτιμούν τις συνέπειες. Η απομάκρυνση μας από τη Γη, σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλείψουμε όλες τις καταστροφικές επεμβάσεις μας στον πλανήτη. Η καλύτερη γνώση του κλιματικού μας συστήματος συνεχώς μας εφοδιάζει με καλές πρακτικές η εφαρμογή των οποίων δεν είναι μόνο ευθύνη των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας. Εάν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με περισσότερο σεβασμό προς το περιβάλλον, τότε ίσως πάρουμε την επιστημονική απάντηση που θέλουμε.
Πηγή: www.ecocity.gr